top of page

FER ESPORT ET FA MÉS FELIÇ? SI. I SI ÉS EN FAMÍLIA MILLOR

Idees i propostes per a gaudir de l’esport en família, dins o fora de casa.





Iris Ballester López, tècnica i monitora de fitness i esport.



Cristina Castañé Ramón, llicenciada en Educació Primària i impulsora del projecte Espai Òliba.




La pràctica d’esport en família té incontables beneficis per a la salut tant física com mental, això no és cap secret. A continuació en destaquem cinc que són indiscutiblement tot un regal per al nostre benestar:

  1. L’activitat física és un dels pilars més importants a l’hora de portar una vida més saludable. Els adults som referents en tot moment pels infants que tenim al voltant. D’aquesta manera, si els demostrem que l’esport ens beneficia sabran que per a ells també és una bona manera de tenir cura de la seva salut i benestar.

  2. Fer qualsevol activitat plegats implica confiança, comunicació i complicitat. Compartir experiències, diferents a les de cada dia, fomenta les relaciones interpersonals i les fa créixer.

  3. L’esport en família ens ajuda a crear junts uns objectius i treballar per tal de superar-los, motivant-nos i animant-nos entre tots per tal d’aconseguir les fites que ens hem proposat. També és una molt bona oportunitat per a gestionar les emocions que deriven de l’esport com ara la competitivitat sana, l'autosuperacio, etc. Aconseguir allò que ens proposem ens ajuda a fer créixer la nostra autoestima. I si ho hem aconseguit com un equip beneficia la imatge que els infants tenen del nucli familiar.

  4. No només ens pot ajudar a conèixe’ns millor per dins, sinó que també arribem a ser conscients dels nostres límits físics exposant el nostre cos a diversos tipus d’activitats físiques. D’aquesta manera podem arribar a tenir més consciència sobre tot allò que podem arribar a fer, o no, amb el nostre cos.

  5. Per últim, i no menys important, està científicament demostrat que fer esport allibera endorfines, que són les hormones de la felicitat. Podeu llegir-ne més en l’estudi de L. Schwarz i W. Kindermann “Canvis en els nivells beta d’endorfines en resposta a l’exercici aeròbic i anaeròbic” (Novembre, 2012), que trobareu citat al final d’aquest article.


Jugar a fútbol, patinar, sortir a córrer o anar a la muntanya el cap de setmana son algunes maneres de fer activitat física. Però no son les úniques, la realitat és que hi ha incontables maneres de fer esport en família. A continuació n’expliquem algunes que poden ser molt divertides!


Esport al aire lliure.

Un clàssic. Les possibilitats són infinites a l’hora de practicar activitats físiques a l’aire lliure. Però ens quedem amb dues que ens semblen d’allò més interessants. Per què no agafar quatre objectes que trobem per casa i baixar a la plaça més propera a muntar una gimcana? Les proves poden ser preparades per equips, o que a cada ronda un dels participants s'encarregui d’organitzar-les. Les proves poden ser activitats tan senzilles com:

  • Anar d’un punt a un altre saltant a peus junts o a peu coix.

  • Fer ziga-zaga amb diversos objectes.

  • Fer botar una pilota seguint un recorregut.

  • Saltar la corda.

  • El joc del mocador.


Per altra banda, també podem gaudir de l’aire lliure fent excursions al bosc o a la muntanya: És una activitat genial per practicar en família, però encara ho serà més si té un objectiu; aquest pot ser comptar els quilòmetres que fem, buscar pinyes o altres objectes, observar les plantes i els ocells, construir una cabana, endur-nos fulls i colors i dibuixar el paisatge,...


A casa.

Encara penses en excuses per no sortir a fer exercici en família? No en volem ni una! Aquí portem unes idees per no moure's de casa i seguir amb la missió familiar.


La música. Una bona cançó ochentera i a moure el cul del sofà. Us proposem buscar cançons ben canyeres i provar aquestes activitats:

  • “DJ boig”: una persona té el control de la música. Mentre va sonant la resta ha de ballar, quan la música s’aturi tots seiem a terra. Quan torni a sonar ens aixequem i seguim ballant!

  • “Rei de la pista”: un dels membres escull una cançó i a ballar! La resta han de imitar els seus passos.

  • Crear coreografies en família.

  • O … deixeu-vos portar! Quantes cançons aguanteu sense parar de ballar?




És molt important que tant abans com després de fer exercici fem estiraments. També és una manera de treballar la consciència sobre el nostre propi cos. És imprescindible fer-los bé i saber que no son els mateixos estiraments els que necessitem abans de començar a fer esport que els que necessitem quan volem tornar a la calma.

Us proposem quatre exercicis d’estiraments que podeu fer abans de començar el dia i abans d’anar a dormir per tal de preparar el vostre cos i sentir-vos millor:


  1. Coll. Girem el cap d’esquerra a dreta poc a poc mantenint l’esquena recta. Fem aquest recorregut quatre cops i canviem de dalt a baix, repetint el procés quatre cops més.

  2. Espatlles i esquena. Amb els dits de les mans mirant a terra i els braços morts rotem les espatlles lentament vuit cops enrere i vuit endavant.

  3. Pit i braços. Obrim els braços i traiem pit. Comencem amb una posició en creu i els movem cap adalt rectes fins que ens agafem les mans per sobre del cap. Ho repetim vuit cops.

  4. Esquena i part posterior de les cames. Amb l’esquena recta i els genolls una mica flexionats intentem tocar-nos la punta dels dits dels peus, flexionant així l’esquena fins on puguem. Seguidament ens tornem a incorporar i repetim aquest estirament vuit cops.


Així doncs, està clar que avui en dia tenim molts recursos i eines per fer activitat física però, al final, el més important és trobar allò que més t’agrada i s’adapta a tu i a les teves possibilitats. Com hem explicat, fer exercici té nombrosos beneficis com el creixement de la nostra autoestima, augment de la forma física, poder dormir millor i ens ajuda a portar uns hàbits més saludables, sempre acompanyats d’una bona alimentació. Tots aquests beneficis els podem transmetre als més petits i petites de la casa mentres passem molt bons moments. I és que si tenim un cos sa, tenim una ment sana i una família feliç.


Schwarz, L., & Kindermann, W. (2012, noviembre). Canvis en els nivells beta d’endorfines en resposta a l’exercici aeròbic i anaeròbic. https://doi.org/10.2165/00007256-199213010-00003


32 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page